Detta är nämligen ett ämne som förvirrar mer än bringar klarhet. Ämnet är mat, produktion och handel alltså.
Konventionell odling (den för närvarande vanligaste och billigaste)
1. Kvantitet prioriteras.
2. Krav på ekonomisk lönsamhet ställs före anspråk på biologisk ekologisk balans.
3. Starkt specialiserad drift och ensidig växtföljd är kännetecknande.
4. Huvudsakligen används oorganiska gödselmedel.
5. Kemiska bekämpningsmedel (pesticider)används.
Läs resten på odla.nu
Ekologisk odling
Ekologiskt jordbruk är en form av jordbruk som förlitar sig på förvaltande av ekosystem och strävar efter att minska eller helt avstå från tillföra material, särskilt viktigt är det att inte tillföra konstgjorda ämnen, som handelsgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Ekologiskt jordbruk tenderar att ha lägre intensitet än konventionellt jordbruk. Det är ett förhållningssätt som ser till helheten och avser att åstadkomma ekosystem som kan fortleva mycket länge (hållbart jordbruk), en mångfald av arter (biodiversitet) och levande ekosystem i jorden (matjorden).
I Sverige är de flesta ekologiskt drivna gårdar anslutna till, och kontrollerade av, KRAV. I andra länder förekommer det att statliga institutioner sköter kontrollen.
Biodynamiskt
Biodynamiskt jordbruk är en form av ekologiskt jordbruk som grundar sig på antroposofin.
Biodynamiskt jordbruk utgår från kretsloppstänkande och strävar efter att skapa fullständiga kretslopp i liten skala. Man arbetar med att bygga upp och stärka de ekologiska systemen i jorden. Kompostering och vallodling är en viktiga metoder.
Biodynamiska produkter kan certifieras och bär då ett Demeter-märke.
Gödningsämnen och liknande som användes inom biodynamiskt jordbruk prepareras vid vissa planetkonstellationer, vilket innebär att denna form av jordbruk också är nära besläktad med astrologin.
I slutet av sitt liv, år 1924 höll Rudolf Steiner en rad seminarier om jordbruk baserad på sina ockulta idéer. Biodynamiskt jordbruk grundar sig till största delen på dessa seminarier. Själva ordet "biodynamik" är dock inte uppfunnet av Steiner utan av hans lärjungar inom det antroposofiska jordbruket.
Läs mer på odla.nu
Fairtrade

Rättvisemärkt (eng. Fairtrade vilket används i kombination med det svenska ordet) är en märkning av varor (främst livsmedel) som innebär att produktionen och distributionen av varan har uppfyllt ett antal fastställda kriterier. Kriterierna skall garantera att alla led i produktionen och distributionen får vad man kallar rimligt betalt för sina varor. Man säger också att man vill stoppa otillbörligt utnyttjande. Till exempel får inget barnarbete förekomma, och de anställda skall ha rätt att organisera sig och rätt till ett ordentligt anställningsavtal. Rättvisemärkt har också inskrivet i sina kriterier att odlingen måste ske med respekt för mänskliga rättigheter, bl a enligt ILOs åtta kärnkonventioner.
Läs resten på wikipedia.
Slutsats
- ekologisk odling verkar vara det naturliga, som man gjorde förr helt enkelt. Men varför måste ekologisk mat vara dubbelt så dyr? Min lösning: balkong-odling!
- Fairtrade har fått en del kritik (läs resten av artikeln på wikipedia om kritiken), god tanke, praktiskt svårt längden. Fler sorters råvaror kanske kan vara lösningen?
- Biodynamiskt som är poppis i USA (var annars?) verkar ju mest vara nån ockult sekt som vill tjäna sköna pengar genom kändisar (ja, hur annars?) som marknadsför sig hos Oprah Winfrey (vem annars?). Detta bevittnade jag själv, bl.a. genom att kolla på just Oprah och se Sheryl Crow slå ett slag för biodynamiskt vatten som botar cancer. Typ. Lite för mycket hallelujah för mig faktiskt.
Källor: wikipedia.org, odla.nu
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar